Escaldarium.com

va de diables

El Ball de Diables de Caldes de Montbui va ser creat l’any 1992 per un grup de joves de Caldes de Montbui amb el recolzament de l’Associació Cultural. L’any 1995 va néixer la Festa del Foc i l’Aigua, l’Escaldàrium hereva de la Festa romana, un antiga celebració que s’havia fet durant uns anys a la població. L’esdeveniment té lloc cada any el segon dissabte […]

Continue Reading »

Contactar

Et dius? (obligatori)

El teu Email (obligatori)

Si vols que et contactem per telèfon, escriu-lo aquí

Vols saber?

El teu missatge

This feature has not been activated yet. Install and activate the WordPress Popular Posts plugin.

Cerca dins l\'Escaldàrium

Els Tabals i els Tabalers

Els Tabals i els Tabalers

 

Tabals abans de la mitja nit

©Quim Dasquens

El tabal és un instrument musical de percussió de forma cilíndrica, amb dues membranes, normalment de cuir, que emet un so indeterminat. N’hi ha de totes les grandàries, encara que el tabalet és generalment un tambor de dimensions mitjanes, que es pot penjar al coll, la qual cosa permet integrar-se còmodament en cercaviles, correfocs i altres esdeveniments al carrer. Els músics del tabal o el tabalet s’anomenen tabalers o tabaleters.

A la nostra festa, els tabalers són diables que, equipats amb els seus tabals, de diferents mides i tamanys, habitualment acompanyen i musicalitzen els correfocs dels Balls de Diables.

En el cas de l’Escaldàrium, cedeixen part del seu protagonisme musical a la Orquestra del Foc i l’Aigua, qui desenvolupa totes les melodies durant la festa. Els tabalers, però, amb els seus ritmes enllacen les danses de foc i danses d’aigua i guien a Llucifer i la Diablessa en la processó de la “Invocació” de la Godra, la 3ª dansa de foc.

La força de la persisió

©CeliG

Top