Escaldarium.com

va de diables

El Ball de Diables de Caldes de Montbui va ser creat l’any 1992 per un grup de joves de Caldes de Montbui amb el recolzament de l’Associació Cultural. L’any 1995 va néixer la Festa del Foc i l’Aigua, l’Escaldàrium hereva de la Festa romana, un antiga celebració que s’havia fet durant uns anys a la població. L’esdeveniment té lloc cada any el segon dissabte […]

Continue Reading »

Contactar

Et dius? (obligatori)

El teu Email (obligatori)

Si vols que et contactem per telèfon, escriu-lo aquí

Vols saber?

El teu missatge

This feature has not been activated yet. Install and activate the WordPress Popular Posts plugin.

Cerca dins l\'Escaldàrium

Ceptrots (Llucifer, Diablessa i Portaestandard)

Ceptrots (Llucifer, Diablessa i Portaestandard)

Els Ceptrots són els personatges principals dels Balls de Diables, cada colla els representa segons la seva manera d’entendre els ordres jeràrquics de l’infern. En el cas del Ball de Diables de Caldes tenim els següents ceptrots:

Llucifer

Llucifer i el Ceptrot
©Quim Dasquens

Llucifer és el rei, l’amo i senyor del Infern. Està caracteritzat amb una indumentària diferent que la resta de diables, equipat amb una calavera de cabraboc al cap i amb una massa anomenada ceptrot, amb una olla, la mateixa que apareix a l’escut del poble, que simbolitza l’aigua calenta que brolla al vell mig del centre històric de la vila, com a arma letal per causar el màxim mal a les persones de bé.
Durant l’Escaldàrium podem veure Llucifer durant la 2ª dansa, "El Salt de les Bruixes”, a la 4ª i la 5ª danses d’una manera més complementaria, "Invocació" i "El Bram de la Quimera” i torna a aparèixer de manera més activa en l'última dansa de foc, la "Orgia d’Aigua i Foc”.
La Diablessa i el rat penat

La Diablessa i el rat penat
©Quim Dasquens

Diablessa és la companya i parella inseparable de Llucifer i una de les autoritats diabòliques més temibles. Caracteritzada amb un tricorni amb banyes, per marcar la seva incorrupte i severa autoritat envers tots els éssers. Es diferencia en ser l’únic “diable” que porta una simple capa i una faldilla (en lloc de pantalons); i va armada amb una massa anomenada ceptrot, amb forma de rat-penat, símbol que antigament apareixia sobre l’escut de Caldes de Montbui assenyalant que es tractava d’una vila, amb 4 punts de foc.
Durant l’Escaldàrium podem veure a la Diablessa a la 4ª i la 5ª danses d’una manera més complementaria, "Invocació" i "El Bram de la Quimera” i torna a aparèixer de manera més activa en l'última dansa de foc, la "Orgia d’Aigua i Foc”.
Portaestandard

Portaestandard i l'Estandard
©Quim Dasquens

Portaestandard és un element de creació bastant recent respecte tots els altres elements. Va vestit com els altres diables però amb una capa llarga fins als turmells. El seu barret simbolitza un cap d’ocell amb banyes. Porta una massa o ceptrot en forma d’estandard amb la bandera del Ball de Diables i té 3 punts de foc.
Durant l’Escaldàrium podem veure al portaestandard a la 4ª i la 5ª danses d’una manera més complementaria, "Invocació" i "El Bram de la Quimera” i torna a aparèixer de manera més activa en l'última dansa de foc, la "Orgia d’Aigua i Foc”.

Top