Escaldarium.com

va de diables

El Ball de Diables de Caldes de Montbui va ser creat l’any 1992 per un grup de joves de Caldes de Montbui amb el recolzament de l’Associació Cultural. L’any 1995 va néixer la Festa del Foc i l’Aigua, l’Escaldàrium hereva de la Festa romana, un antiga celebració que s’havia fet durant uns anys a la població. L’esdeveniment té lloc cada any el segon dissabte […]

Continue Reading »

Contactar

Et dius? (obligatori)

El teu Email (obligatori)

Si vols que et contactem per telèfon, escriu-lo aquí

Vols saber?

El teu missatge

This feature has not been activated yet. Install and activate the WordPress Popular Posts plugin.

Cerca dins l\'Escaldàrium

Els orígens

Els orígens

L’any 1994, el Ball de Diables ja tenia dos anys de vida i prou experiència com per afegir al seu calendari anual una altra activitat i, alhora, proporcionar a Caldes una nova festa popular. Ja feia algun temps que entitats juvenils i Ajuntament organitzaven jornades lúdiques a l’estiu, amb força èxit de participació; així, durant uns anys, es va celebrar la Festa Romana: una activitat que durava tot un dia, al llarg del qual s’evocaven els orígens de la vila a través de jocs de rol, sopars a l’aire lliure, balls i fins i tot un bany a les termes romanes.

Pluja de foc ©Quim Dasquens

Pluja de foc ©Quim Dasquens

L’èxit d’aquesta festa es devia, en part, al fet que era l’única cita lúdica i festiva del calendari local en l’època de la calor, ja que la Festa Major -a l’octubre- i el Carnestoltes, -al febrer-, sempre se celebren amb el gran inconvenient del fred. Després d’uns quants anys, la Festa Romana es va deixar de celebrar i el Ball de Diables va voler contribuir a que Caldes continués tenint una Festa Major d’estiu. Així, aplegant idees d’aquí i d’allà, va sorgir el concepte: una festa que havia de barrejar correfoc, correaigua i música en directe i on s’havien d’aplegar els dos elements que, en un sentit mitològic, componen l’aigua termal, el foc i l’aigua.

Cortina de foc ©Quim Dasquens

Cortina de foc ©Quim Dasquens

Al llarg de les edicions que s’han fet, la Festa del Foc i l’Aigua ha anat evolucionant a partir d’aquest concepte inicial fins adoptar una forma definitiva: l’acte té lloc a la Plaça del Lleó de Caldes de Montbui a principis de juliol i consta de nou danses, sis de foc i tres d’aigua, alternades; en les de foc, la gent balla i salta sota les espurnes dels diables, que en cada dansa utilitzen diversos muntatges pirotècnics dissenyats específicament; en les d’aigua, els participants ballen sota el raig de tres mànegues. Tot plegat està amenitzat per una música interpretada en directe per una orquestra de músics locals, i composta expressament per la festa. Entre ball i ball, els timbalers dels diables fan retronar els seus instruments per tota la plaça.

La celebració ofereix als participants una hora de ritmes trepidants, melodies ballables i un espectacle visual i d’eufòria col·lectiva realment impressionant. Després de 19 anys, l’Escaldàrium -la Festa del Foc i l’Aigua està totalment consolidada i segueix sent única i exclusiva de Caldes de Montbui i no exiteix cap altra festa similar en el panorama cultural del país

Top